10 itāļu noslēpumi, kas palīdz viņiem pagatavot perfektus makaronus

No pirmā acu uzmetiena var šķist, ka makaronu gatavošana ir vieglākais, kas var būt. Taču patiesībā diezgan bieži saimnieces pārvāra makaronus un tie pārvēršas putrā, ko diez vai var nosaukt par garšīgu ēdienu. Itāļu pavāri noteikti zina noslēpumu, kā pagatavot ne tikai gardus makaronus, bet arī padarīt tos estētiski patīkamus.

1.Cik daudz ūdens nepieciešams

Pirmā lieta, kas jāzina pirms makaronu gatavošanas, ir izmantotā ūdens daudzums. Uz 100 gramiem produktu ņem vismaz litru šķidruma. Tātad, ja vajag pagatavot visu paku, tad attiecīgi vajadzēs daudz ūdens. Tāpēc ir svarīgi pārliecināties, vai katliņš ir pietiekami ietilpīgs.

2.Kāds ūdens ir jāizvēlas

Daudzas saimnieces gatavo makaronus parastā krāna ūdenī. Tomēr šī nav pareizā pieeja. Pirms ēdiena pagatavošanas ir svarīgi iegādāties kvalitatīvu filtrētu ūdeni. Fakts ir tāds, ka makaroni spēj absorbēt ūdens garšu. Ja produktam pēc vārīšanas ir dzelzs vai hlora garša, tad maz ticams, ka kādam tas patiks.

3.Kādu makaronu veidu izvēlēties

Makaronu šķirņu daudzveidība ir patiešām iespaidīga. Tajā pašā laikā produkti atšķiras ne tikai pēc formas. Pirmā lieta, kam ir svarīgi pievērst uzmanību pirms makaronu iepakojuma iegādes, ir kviešu veids. Ja mēs runājam par kvalitatīviem produktiem, tad tie ir izgatavoti tikai no cieto kviešu šķirnēm. Citiem vārdiem sakot, parastos makaronus nav vērts pirkt. Ja vēlaties pagatavot gardu ēdienu, ir svarīgi dot priekšroku cieto kviešu šķirnēm.

4.Kurā brīdī ieteicams makaronus likt ūdeni

Nākamais jautājums, kas satrauc daudzas saimnieces, ir, kad makaronus mest ūdenī. Daži pieļauj kļūdu, vienkārši aplejot produktus ar aukstu ūdeni, pēc tam uzliekot katliņu uz uguns un gaidot vārīšanās sākšanos. Patiesībā pareizi būtu makaronus iemest jau verdošā ūdenī. Šķidrumam vajadzētu burtiski aktīvi vārīties vismaz 20 sekundes. Tikai pēc tam var iemest makaronus ūdens katlā.

5.Sāls pievienošana

Sāls pievienošana arī ir svarīga daļa, gatavojot makaronus. Itāļi to pievieno ūdenim tikai tad, kad tas vārās un pirms pašu makaronu iebēršanas katliņā. Ir svarīgi zināt arī pievienotā sāls daudzumu. Tātad uz litru ūdens būs nepieciešami ne vairāk kā 10 grami sāls. Tas ir apmēram viena tējkarote.

Lasi arī: Kā pagatavot kabaču ikrus, lai garšotu “kā no veikala”

6.Vai katlam jāliek vāks

Ļoti populārs ir jautājums par to, vai makaronu vārīšanas laikā uzlikt vāku. Pareizi būtu produktus iemest ūdenī un pēc tam katliņam uzlikt vāku. Tas ir nepieciešams, lai ūdens atkal sāktu aktīvi vārīties un tādējādi pagatavotu makaronus. Kad šķidrums vārās, vāku var noņemt, pēc tam makaroni obligāti jāsamaisa ar karoti vai silikona lāpstiņu. Pēc tam pagrieziet uguni uz vidēju un turpiniet gatavot.

7.Kā pareizi maisīt makaronus

Nākamā lieta, kam ir svarīgi pievērst uzmanību, gatavojot produktus, ir tas, cik daudz tos maisīt. Pārāk bieži tā ir nepareiza pieeja. Kopumā visu makaronu gatavošanas laiku pietiek tos apmaisīt trīs reizes. Nopietna kļūda būtu arī makaronus nemaisīt vispār. Fakts ir tāds, ka makaroni ir lipīgs un tajā pašā laikā cieti saturošs produkts. Jums pat nav laika pamanīt, kā tie pielips pie katla dibena.

8.Eļļa, eļļa un vēl vairāk eļļas

Dažām saimniecēm var šķist dīvaini, ka, vārot makaronus tieši ūdenī ir nepieciešams pievienot augu eļļu. Itāļu pavāri jau ilgu laiku ir veiksmīgi izmantojuši šo noslēpumu. Galu galā eļļa neļaus makaroniem salipt kopā. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc to pievienot ūdenim. Pietiks ar pāris ēdamkarotēm eļļas.

9.Al dante princips

Itāļu šefpavāri savus makaronus mēdz nedaudz līdz galam neizvārīt. Nepietiekami termiski apstrādātus produktus sauc par “al dente”. Lai visu izdarītu pareizi, svarīgi izlasīt ražotāja ieteikumus uz iepakojuma un pagatavot ēdienu burtiski 1-3 minūtes mazāk. Šāda rīcība padarīs produktu nedaudz cietu no iekšpuses, bet tajā pašā laikā elastīgu no ārpuses. Tad makaroni noteikti nesadalīsies un nelips kopā.

10.Ko darīt pēc makaronu izvārīšanas

Pēc tam, kad makaroni ir pagatavoti, jums vienkārši jānolej karstais ūdens, izmantojot caurduri. Nevar būt ne runas par skalošanu aukstā ūdenī, kā to dara dažas saimnieces. Kad makaroni ir notecējuši, vienkārši ielieciet tos katlā un pēc tam pievienojiet sviestu vai iecienītāko mērci pēc jūsu izvēles.

 

Leave a Comment